vrijdag 25 januari 2008

Begrip gezondheid

Gezondheid:

is het gezond zijn, het gevoel dat alles in orde is, zowel in lichamelijk, in geestelijk, als in maatschappelijk opzicht. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948): Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.

Of iemand zich gezond voelt, is een subjectief oordeel. Niet iedereen zal bepaalde lichamelijke of geestelijke condities als gezond of ongezond beschouwen. Toch zal iemand met een ernstig ziekte niet snel zeggen, dat hij gezond is. Iemand kan bijvoorbeeld een handicap hebben, en zich toch gezond voelen. De gehandicapte kan zich gezond voelen, terwijl de omstanders hem behandelen als zieke. Dat kan een reden zijn dat de gehandicapte zich wel ziek gaat voelen.












Google






































zaterdag 5 januari 2008

Belang voedingsdriehoek



De actieve voedingsdriehoek geeft een idee wat je dagelijks zou moeten eten en hoeveel je moet bewegen.
De aanbevelingen zijn opgesteld voor iedereen ouder dan 6 jaar. Als je intensief sport, zware lichamelijke activiteit verricht of een bepaald dieet toepast, kan je best advies vragen aan een diëtist(e).

Elk voedingsmiddel levert een aantal voedingsstoffen, maar een voedingsmiddel levert echter nooit alle vereiste voedingsstoffen. In de actieve voedingsdriehoek vind je 8 groepen die elk hun aandeel leveren aan een gezonde levensstijl. Het topje van de actieve voedingsdriehoek, de restgroep, is een toemaatje. Naast een goede voeding is ook bewegen een belangrijk onderdeel van de actieve voedingsdriehoek.


Lichaamsbeweging
Om gezond te zijn en te blijven moet je elke dag minstens een halfuur bewegen. Voor wie jonger is dan 18 is dat een uur. Bij een goede vorm van dagelijkse beweging ga je iets sneller en iets dieper ademen dan normaal. Dat kan fietsen zijn, stevig doorstappen, de trap opgaan, zwemmen, dansen, voetballen,... Allemaal dingen die je elke dag kan doen!


Water of vocht
Het menselijk lichaam bestaat voor 65% uit water. Water is dus het belangrijkste onderdeel van ons lichaam, en we kunnen niet zonder. Je hebt elke dag 1,5 liter water nodig bovenop het vocht dat al in je eten zit.


Graanproducten en aardappelen
Graanproducten en aardappelen zijn onze basisvoeding. Ze zijn de belangrijkste bron van meervoudige koolhydraten en voedingsvezels. Graanproducten en aardappelen zorgen ook voor een hele reeks vitaminen en mineralen.


Groenten
Groenten zijn een belangrijke bron van water, meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen.
Volgens de voedingsaanbevelingen zou je elke dag 300 gram groenten moeten eten. Verse groenten, diepvriesgroenten, blikgroenten, groenten in bokaal, groentesap, groentesoep: keuze genoeg!


Fruit
Elke dag 2 stuks of ongeveer 250 gram fruit, da's hoeveel je elke dag uit deze groep nodig hebt. Met fruit bedoelen we niet alleen vers fruit, maar ook fruit uit de diepvries, blikfruit, fruitmoes, fruitsap en gedroogd fruit.


Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten
Melkproducten zijn een erg belangrijke bron van calcium, eiwit en vitaminen van de B-groep. De calcium die in melk zit zorgt voor sterke botten.


Vlees, vis, eieren en vervangproducten
In de groep vlees, vis, eieren en vervangproducten zit vers vlees, vleeswaren, alle soorten vis, schaal- en schelpdieren, eieren en vervangproducten zoals tofu, tempeh, seitan, Quorn, peulvruchten, noten en zaden.


Smeer- en bereidingsvet
Je lichaam heeft deze vetten nodig, maar je moet wel oppassen dat je niet teveel vet eet. Omdat er in vele voedingsmiddelen ook al vet zit hoef je niet veel smeer- en bereidingsvet meer te gebruiken.

Restgroep
Wie gezond wil eten hoeft daarvoor niet alle lekkers te laten. Alles waar veel suiker, veel vet of alcohol inzit, is niet nodig in een evenwichtige voeding. Maar het mag natuurlijk wel af en toe, zo lang je er maar niet teveel van eet.

Doe deze voedingscheck:



bron: www.vig.be
www.gezondheid.be


Tips gezonde leefstijl

Eet meer groenten
Walnoten en hazelnoten zijn rijk aan vezels en bevatten plantaardige oliën en omega-3. Bij matige consumptie zijn ze bijzonder goed voor je gezondheid. Je kan ze zo eten, of in desserts verwerken.

Drink groene thee
Groene thee is rijk aan anti-oxidanten, zeer gezond en ook goed om je lichaam te zuiveren. Lipton thee biedt je een uitgebreid gamma groene thee: Tchaé orient, Tchaé munt, Tchaé jasmijn en Tchaé citrus.

Eet meer vis
Vette vissoorten zoals zalm en paling zijn zeer gezond, want rijk aan essentiële vetzuren (omega-3). Vette vis is zelfs armer in vetgehalte dan bepaalde vleessoorten.


Begin de dag met water
Veel water drinken is gezond. Begin al met ‘s morgens een groot glas water te drinken van zodra je opstaat.

Eet volop groente en fruit
Groente en fruit zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Je kan er veel van eten en toch niet dik worden. Wist je dat Knorr Vie 50 % van je dagelijkse behoeften aan groenten en fruit bezorgt zoals wordt bepaald door voedingsdeskundigen en de Wereldgezondheidsorganisatie ? Knorr Vie bestaat uit groenten en fruit geconcentreerd in een flesje van 100 ml zonder enige toevoegingen, bewaarmiddelen of additieven (dus geen extra suikers, zout, olie of vetten, artificiële aroma’s en dergelijke). Het is 100% natuurlijk en arm aan calorieën. Een makkelijke oplossing dus om aan je dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit te komen, en het is nog lekker ook !

Wees zuinig met zout

Overmatig zoutgebruik kan leiden tot een hoge bloeddruk. Het is beter om minder zout te gebruiken bij het koken (kruiden helpen hierbij) en uit te kijken bij het eten van zoutjes en snacks, die ook heel calorierijk zijn.

Eet meer dan 1 200 kilocalorieën per dag
Minder dan 1 200 is over het algemeen niet genoeg om de basis stofwisseling te ondersteunen (brengt niet voldoende vitamines & mineralen aan) en zal dus de stofwisseling vertragen. De dagelijkse energiebehoefte bedraagt gemiddeld - bij matige activiteit - voor vrouwen tussen de 1 800 en 2 000 kcal, en voor mannen tussen de 2 200 en 2 800 kcal.

Langzaam kauwen
Kauw je eten langzaam, dat bevordert de werking van de spijsverteringssappen.





Artikel gevonden op : http://www.unilever.be/nl/onzemerken/gezondleven/tipsvooreengezondelevensstijl.asp

Weetjes en tips om meer groenten te eten




















  • Eet elke dag 300 g groenten. Het is een goede gewoonte om minstens 200 g of 4 groentelepels bij de warme maaltijd te nemen en 100 g rauwkost bij de broodmaaltijd of als tussendoortje (bv. een kommetje kerstomaatjes, radijsjes, reepjes komkommer en wortel). Vul je bord telkens voor de helft met groenten, voor een kwart met aardappelen en voor een kwart met vlees.
  • Er zijn zoveel verschillende lekkere groentesoorten. Het zou zonde zijn ze niet allemaal eens te proeven. Zoals elke groentesoort haar eigen smaak heeft, zo heeft ze ook haar eigen samenstelling. De ene soort bevat bijvoorbeeld wat meer bètacaroteen en een andere wat meer vitamine C. Variëren is dus de boodschap om volop van alle voordelen van groenten te kunnen genieten.
  • Maak dezelfde groente op verschillende manieren klaar: gestoomd, gestoofd, gewokt, met een béchamelsaus, gegratineerd,enz. Je kan hiervoor zowel verse als diepvriesgroenten nemen. Kies niet stelselmatig voor bereidingen met veel vet.Groenten op zich zijn caloriearm maar elke toevoeging van vet zal de caloriewaarde opdrijven. Verdoezel de smaak van groenten niet met allerhande sauzen, mosterd of ketchup.Kant-en-klare groentebereidingen in diepvries, blik of glas kunnen handig zijn maar ze bevatten vaak ook meer vet en zout dan verse groenten en diepvriesgroenten natuur.
  • Kook verse groenten en diepvriesgroenten niet langer dan nodig en slechts in een beetje water. Groenten in blik of glas moeten enkel worden opgewarmd en niet gekookt. Zo blijven ze lekker knapperig en rijk aan vitaminen en mineralen.
  • Groenten stomen betekent meer smaak en meer vitaminen. Om te stomen heb je geen speciale en dure apparaten nodig. Je kan perfect stomen in een klassieke stoompot op het kookvuur. Deze stoompot kan je ook nog voor andere bereidingen gebruiken.
  • Met soep kan het alle kanten op. Naargelang het recept kies je voor licht verteerbaar, pittig, maaltijdvervangend of slankmakend. Met een minimum aan vet en een maximum aan verse groenten of diepvriesgroenten is soep een gezonde voltreffer. Een bord groentesoep met een volkoren boterham, een beschuit of enkele soepstengels is niet alleen lekker, maar ook gezond. Een gezonde soep levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels en draagt zo bij tot een evenwichtig voedingspatroon. Soep is ten slotte ook een goede manier om kinderen groenten te doen eten.
  • Bewaar verse groenten niet langer dan 2 tot 3 dagen. De meeste groenten blijven het langst vers als je ze in de koelkast bewaart. Heb je weinig tijd om tijdens de week boodschappen te doen, voorzie dan in een voorraad diepvriesgroenten of groenten in blik of glas.
  • Diepvriesgroenten, groenteconserven en voorgesneden groenten zijn gebruiksvriendelijk. Zolang je je houdt aan de bewaar- en de bereidingsvoorschriften op de verpakking kunnen ze verse groenten goed vervangen.
  • Groenten in blik of glas zijn uiterst gemakkelijk te stockeren. Zolang de verpakking niet werd geopend mogen ze bij kamertemperatuur worden bewaard.
  • Maak bij de aankoop van groenten een klein rekensommetje.Voor elke warme maaltijd heb je minstens 250 tot 300 g groenten nodig per persoon. Weeg verse groenten af, zo weet je hoeveel je moet nemen. Hou hierbij wel rekening met een zeker verlies bij het schoonmaken. Bij verwerkte groenten kijk je gewoon op het etiket op de verpakking.
  • Kook je voor 1 of 2 personen, dan kan je dankzij diepvriesgroenten in kleine porties of kleine groenteconserven regelmatig variëren zonder al te veel verlies.
  • Verschillende groenten kunnen gemakkelijk worden gecombineerd in eenpansgerechten. Voorverpakte groentemengelingen kunnen dan handig zijn. Verschillende groenten apart opdienen bij dezelfde maaltijd kan ook.
  • Neem in de wintermaanden bij voorkeur diepvriesspinazie (in de zomer geteeld) in de plaats van verse spinazie. Zo krijg je minder nitraat binnen.
  • Wie kiest voor een breed kleurenspectrum aan groenten krijgt niet alleen een perfecte cocktail van bioactieve stoffen binnen, maar geniet zo ook van een gezonde portie vitaminen, mineralen en vezels.
  • Ga je regelmatig uit eten of eet je vaak in de bedrijfskantine, let er dan op ook daar voldoende groenten te nemen. Vraag extra groenten bij of maak gebruik van de saladbar of groentetoog.Het assortiment in de groentetoog wordt steeds ruimer en biedt naast rauwkost dikwijls ook warme groenten.
  • Groentesap drinken levert minder vezels op dan groenten eten.
  • Een groentecoulis (bv. van tomaten, paprika’s, ui en een weinig olie) is een gezond alternatief voor een roomsaus.
  • Zijn je kinderen moeilijke groente-eters, betrek ze dan regelmatig bij de voorbereiding van de maaltijd. Laat kinderen volop kennismaken met de mooie kleuren, de heerlijke smaken en de 101 combinatiemogelijkheden van verse groenten en diepvriesgroenten. Dit kan stimulerend werken om diverse groentesoorten te proeven. Variatie in de bereiding kan ook helpen: bijvoorbeeld groenten door aardappelpuree gestampt (bv. spinaziepuree), extra groenten door de spaghettisaus of op een pizza, rauw witlof met stukjes appel in een salade in plaats van gekookt witloof of groenten in de wok.

Bron: Gezondheid.be